A műszempillák két csoportra oszthatók. Alkalmi és tartós műszempillákra. Az előbbit rövidtávon használjuk, benne is van a nevében, hogy egyes alkalmakon, például baráti összejövetelen, nagyobb eseményen, konferencián stb használjuk. Ezek felhelyezése pár percet vesz csak igénybe.  Egy alkalmi smink tökéletes kiegészítője tud lenni. Ezeket csak pár óráig ajánlott viselni, mivel utána már nem esztétikusak. A tartós műszempillák több hétig viselhetők és szépek.

Alkalmi műszempillák:

  • Soros műszempilla

Ez az alkalmi műszempillák legismertebb típusa. Egy vékony csíkon vannak elhelyezve, sorban egymás után az igazi szempillához hasonló szálak. Több fajtában kapható. Van hosszabb, rövidebb, sűrűbb. Felhelyezésük gumi vagy latex műszempilla ragasztóval történik, sminkes vagy kozmetikus segítségével.

  • Félsoros műszempilla

A félsoros műszempilla 90%-ban megegyezik a sorossal, a különbség csak annyi, hogy nem ér végig a szempillánkon csak egy részén helyezkedik el, általában a külső szemzugban. Könnyebb felhelyezni és kényelmesebb, mint a soros műszempilla, de finomabb hatást lehet vele elérni.

  • Tincses műszempilla

A tincses műszempilla átmenetként szolgál az alkalmi és a tartós szempillák között. Több méretben kaphatók. Egy-egy tincs 4-5 szálból áll. Szintén sminkes, vagy kozmetikus segítségét igényli az esztétikus eredmény érdekében.

 

Tartós műszempillák:

  • Épített műszempilla

Nagy mértékben különbözik az alkalmi műszempilláktól legfőképp azért, mert 3-4 hétig tartós és esztétikus. Különböző méretben, ívben és vastagságban kapható. Az épített műszempillát szempilla stylist, vagy kozmetikus helyezheti fel, mivel precizitást és szaktudást igényel, valamint becsukott szemen történik a felhelyezés. Mivel szálról szálra, egyenkét építi a szakember ezért időigényes folyamat. Akár 2 – 3 órát is igénybe vehet. Ezt hívják új szettnek, amit pár hetente töltésre szorul, ami már kevesebb időt ölel fel.